ÇOCUK DİŞ HEKİMİ (PEDODONTİST) KİMDİR NE YAPAR?


Diş Hekimliği Fakültelerinde 5 yıllık lisans eğitimlerinin tamamlanmasının ardından Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalında 3-4 sene süresince uzmanlık ya da doktora eğitimi alan diş hekimlerine pedodontist ya da çocuk diş doktoru adı verilmektedir. 

➤ Çocuk diş hekimleri çocuklarda diş tedavisini ve muayenesini çocuğa cazip gelecek şekilde anlatarak ve oyuna çevirerek diş doktoru korkusu oluşmamasını sağlar.

➤ Her çocuğun diş yapısı, beslenme, genetik yatkınlık, hijyen alışkanları farklı olduğundan çocuğun çürük risk seviyesini belirleyerek kişiye özgü ağız diş bakım programı düzenler.

➤ Hem çocuk hem aileyi beslenme alışkanlıkları, diş fırçalama eğitimi konusunda bilgilendirir.

➤ Henüz diş çürüğü oluşmadan uygulanabilecek koruyucu uygulamaları planlar ve uygular (Fissür Örtücü, Flor Uygulamaları).

➤ Çocuğun çene ve diş gelişimini takip ederek gereken durumda Koruyucu ortodontik tedaviler yapar.

➤ Kötü ağız alışkanlıklarının durdurulmasına yönelik tedaviler yapar (Parmak emme, Tırnak yeme, Kalem ısırma vs.).

➤ Süt ve daimi dişlerin dolgu ve endodontik tedavilerini yapar (Dolgular, Kanal tedavileri, Amputasyon).

➤ Gerekli durumlarda süt dişlerinin çekimleri ve yer tutucu, çocuk protezi yapar. 

➤ Çocuk düşme, başını çarpma gibi bir nedenle  dental bir travma yaşadıysa bununla ilgili takipleri ve tedavileri yaparlar.

➤ Özel ilgi gerektiren çocukların, diş doktoru fobisi olan çocuk ve yetişkinlerin, küçük yaştaki çocukların diş tedavilerini ameliyathane şartlarında sedasyon ya da genel anestezi altında yapar.