Diş tedavisini koltukta yaptırması mümkün olmayan çcocuk hastaların, diş doktoru korkusunu aşamayan kişilerin ve engelli bireylerin diş tedavileri sedasyon altında yapılabilmektedir.
Sedasyon; ilaçlar ile hastanın spontan solunumu ve tüm reflekslerinin korunarak, bilinç düzeyinin kontrollü olarak baskılandığı, derinliğin ayarlanabildiği bir uyku hali olarak tanımlanabilir.
İşlem mutlaka ameliyathane koşullarında bir hastane veya merkezde bir çocuk diş doktoru ve anestezi doktoru eşliğinde yapılmalıdır.
İşlem günü hastanede çocuk ailesiyle birlikte küçük sürprizlerin bulunduğu özel bir odaya alınır.
Anne babasının yanında, ağızdan şurup şeklinde çocuğa yatıştırıcı bir ilaç verilerek çocuğun önce rahatlaması sağlanır. İlacın etkisiyle hafif uyku haline geçen çocuk, ameliyathaneye alınır. Bu sayede anne babasından ayrıldığını hissetmez, sonrasında da hatırlamaz. Tüm çürük diş ve koruyucu tedavileri çocuk diş doktoru tarafından tedavi edildikten hemen sonra çocuk anestezi uzmanı tarafından uyandırılır.
Uygulamanın ardından kısa süre içinde ailesinin yanına gelen çocuk, gözlerini açtığında yine anne babasını yanında bulmuş olur. Böylelikle ailesini hep yanında bilen çocuk, anestezi sonrasında normal hayatına çok kolay geçer ve yarım saat içerisinde taburcu edilir. İşlem sonrasında gün içinde ağrı kesici kullanılabilir ancak ertesi günden itibaren herhangi bir ilaca gereksinim kalmamaktadır. Okul dönemiyse ertesi gün okula gidebilmektedirler.
Aileler genellikle çocuklarının genel anestezi almasından endişe duymaktadırlar. Özellikle değişecek olan süt dişlerinin tedavisi için böyle bir işleme gerek olmadığını düşünen çok sayıda ebeveyn vardır. Ancak süt dişleri 7-8 yaşında değişmeye başlar. Azı dişlerinin değişimi 11-12 yaşında tamamlanmaktadır. Bu yaşa kadar çocukların çürük dişlerle yaşamaları doğru değildir. Çürük dişler çocuğun hem genel sağlığı hem de ağız ve diş sağlığı açısından ciddi risk oluşturmaktadırlar. Ayrıca çürük dişler çocuğun düzenli beslenmesine engel olmakta, gece uykularının düzensiz olmasına ve özellikle ön bölgedeki çürükler psikolojik ve sosyal problemlere neden olabilmektedir.
Sedasyon altında diş tedavileri ilk dişlerin çıktığı 1 yaşından itibaren her yaşta gerçekleştirilebilmektedir. Tedavi süresi yapılacak olan işlem sayısına göre değişir. Çok korkan bir çocukta sadece diş muayenesini gerçekleştirmek bazen 1 saate yakın bir zamanı alırken; anestezi altında diş tedavilerini yapmakta deneyimli olan bir çocuk diş hekimi tarafından çürük dişlerin tedavisinden dişleri çürümeye karşı koruyan tüm koruyucu diş tedavilerinin yapılması ortalama olarak 1-2 saat içerisinde gerçekleştirilebilmektedir.
İşlem öncesinde tek yapılması gereken, anne-babaların çocuklarının dişlerini düzenli olarak ve doğru bir yöntemle fırçalamaya başlamalarıdır. Dişetlerinin sağlıksız olması ve fırçalamamaya bağlı olarak dişetlerinde kanama olması diş tedavilerini yaparken süreyi doğrudan etkilemektedir. Çürük dişlerin tedavilerini gerçekleştirmekte en büyük problem, uzun süre düzenli olarak diş fırçalanmamasına bağlı olarak dişetlerindeki kanamalardır. Dolgu yaparken süreyi doğrudan etkileyen dişeti kanamasının bu şekilde önüne geçilmesi sayesinde diş tedavileri çok daha kolay ve kısa sürede gerçekleştirilmektedir.
İşlem sonrasında da dikkat edilmesi gereken en önemli şey düzenli olarak ve doğru bir yöntemle diş fırçalamasına devam etmek ve 4 ayda bir düzenli kontrollere gelmektir.
Gerekli durumlarda diş tedavilerinin sedasyon altında yapılmasının en büyük avantajı çürük dişlerin tedavisinden koruyucu uygulamaya kadar tüm işlemler tek seansta gerçekleşmesi ve bu sayede hem ailenin ve hem de çocuğun tedavi sürecinde yıpranmamasıdır. Özellikle küçük yaştaki çocukların tedavi sırasında yaptıkları ani hareketlerle oluşabilecek yaralanma riskleri de böylelikle ortadan kalkmakta ayrıca diş hekimi fobisi oluşmamaktadır.