KORUYUCU ORTODONTİK TEDAVİLER


Süt dişlerinin düşmesi gereken zamandan daha erken çekildiği durumlarda diş yapısının bozulmaması, ileride gelecek olan kalıcı dişlerin düzgün çıkması için çekimden hemen sonra yer tutucular yapılmalıdır.

Yer tutucular çekilen dişin konumuna, kaç dişin çekildiğine ve çocuğun yaşına göre hareketli veya sabit olarak tasarlanabilir.

Hareketli yer tutucular çocuğun kendisinin yemeklerde çıkartıp bunun dışında taktığı, temizliği ebeveyn tarafından yapılması gereken yer tutuculardır. Çocukların adaptasyon kapasitesi oldukça yüksek olduğundan yer tutuculara kolaylıkla alışırlar ve genellikle rahatlıkla kullanılabilirler. Çocukların tedaviye uyumunu artırmak için yer tutucular çeşitli renk ve tasarımlarda planlanabilirler.

Sabit yer tutucuların birkaç farklı tipi bulunmaktadır, Dişler üzerine direk olarak özel yapıştırıcılar ile yapıştırılırlar ve hastanın kendisi tarafından çıkartılamazlar.

ORTODONTİK APAREYLER

Erken yaşlarda görülen çene bozukluklarının tedavilerinde kullanılan fonksiyonel apareyler, çenenin gelişiminde büyük rol oynar. Fonksiyonel apareylerin temel amacı, kas kuvvetini kemiğe iletmek ve böylece sağlıklı bir çene formu oluşturmaktır. Böylece çeneler arasındaki büyüme uyumlu hale getirilebilir.
Ayrıca parmak emme, dil itme, ağız solunumu, dudak emme gibi zararlı alışkanlığı olan çocuklarda bu alışkanlıkların iskelet ve diş yapısını bozmaması amacıyla alışkanlık kırıcı apareyler yapılmalıdır.

ÇOCUK PROTEZLERİ

Erken donemde çürük nedeniyle birçok dişin çekildiği veya bazı hastalıklar nedeniyle çocuklarda diş eksilmeleri veya hiç dişlerin olmadığı durumlarda çocuk protezi uygulaması yapılmalıdır. Ancak çocuk diş protezleri, yetişkin protezlerinden farklılık gösterir. Çünkü çocukların beslenmeleri, aktif hayatları ve psikolojileri dikkate alınarak protez uygulaması yapılmalıdır.

Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda, beslenme sebebiyle gelişimin etkilenmemesi için çocuklara özel protezler, pediatrik diş doktoru tarafından hazırlanır. Ebeveynler açısından dikkat edilmesi gereken, bu protezlerin çocuğun yaşı ile birlikte değişen çene ölçüsüne göre sürekli yeniden düzenlenmesi gerektiğidir. Bu nedenle de çocuk protezlerinin çocukların anatomik yapısını da çok iyi bilen çocuk diş hekimleri tarafından yapılması önem taşır.